Skip to content Skip to footer

Over ADHD

ADHD is een aandoening die vaak wordt opgemerkt in de kindertijd. Als je ADHD hebt, verlopen sommige processen in je hersenen anders dan bij anderen. Hierdoor heb je dagelijks last van aandachtsproblemen, impulsiviteit en/of druk gedrag. De letters ADHD staan voor Attention Deficit Hyperacivity Disorder.

Over ADHD
Over ADHD

Wat is ADHD?

Wereldwijd voldoet 6% van alle schoolgaande kinderen aan de criteria voor ADHD. Hiernaast ervaart nog eens 11 tot 18% van alle kinderen in mindere mate klachten die passen bij ADHD, maar onvoldoende zijn om de diagnose te stellen. We noemen dit ook wel subklinische ADHD.

ADHD heeft meerdere oorzaken, waarbij zowel genetische als omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen. Bij ongeveer de helft van de kinderen blijven de klachten aanwezig tot in de volwassen leeftijd.

Heel veel kinderen hebben last van aandachtsproblemen en/of druk gedrag. Uiteindelijk wordt bij 6% daadwerkelijk ADHD vastgesteld.

In 60% van de gevallen gaat ADHD samen met één of meerdere andere aandoeningen, waaronder autisme (ASS), dyslexie, tics, opstandig gedrag of angst- en depressie. Mindmentor is er voor alle kinderen, of je nu ADHD hebt of niet. En ook voor alle bijkomende klachten. Zoals moeite met slapen, driftbuien, omgaan met hoogbegaafdheid of je onzeker voelen.

Eigenlijk is de term ADD achterhaald. Het verschil tussen ADHD en ADD zit hem voornamelijk in de symptomen.

ADHD wordt gekenmerkt door concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Kinderen met ADD hebben vaak problemen met het vasthouden van hun aandacht maar ze vertonen niet het drukke en impulsieve gedrag dat wordt geassocieerd met ADHD.

OVER ADHD

Impact op je leven

Over ADHD

De symptomen van ADHD uiten zich op verschillende manieren, van lichamelijke onrust tot een enorme drukte in je hoofd. Anderen zien niet wat er zich in je hoofd afspeelt. Het hebben van ADHD kan enorm vermoeiend en lastig zijn.

De drie hoofdeigenschappen van ADHD zijn aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, en kunnen mild maar ook ernstig zijn.

Kinderen met onbehandelde ADHD ervaren dagelijks vaak een breed scala aan problemen. Zo kunnen ze meer moeite hebben met sociale contacten, en hebben ze vaker last van angst, depressieve klachten en een lager zelfbeeld. Het risico op ongevallen is sterk verhoogd, net als de kans om al op jonge leeftijd in contact te komen met justitie of verslavingen. Kinderen met ADHD behalen vaak  slechtere schoolresultaten en hebben een hoger risico om vertraging op te lopen.

Gelukkig is ADHD heel goed te behandelen. Zowel psychologische behandelingen (bij kind én ouder) als medicatie zijn veilig en bewezen effectief.

ADHD vrij van hokjes

Een aanpak vrij van hokjes

Mindmentor staat voor een talentgerichte aanpak, vrij van hokjes. Dit betekent dat we zo min mogelijk labelen en vooral oplossingsgericht te werk gaan op basis van jouw klachten. Alles voor jouw aandacht, of je nu ADHD hebt of niet!

Mindmentor oplossingen

Voor ieder probleem
de juiste oplossing

Wij helpen je graag op maat. In onze Clinic in Hilversum kan je terecht voor onderzoek en behandeling. Mindmentor Campus is de plek waar je zelfstandig in je eigen tempo aan de slag kan met online trainingen.

Icon

MINDMENTOR CLINICS

Persoonlijke begeleiding onder één huiselijk dak
Ga naar clinic
Icon

MINDMENTOR CAMPUS

Zelf leren over ADHD met online trainingen.
Ga naar campus