Skip to content Skip to footer

Verslaafd aan de vape

Afgelopen maand sloegen mijn collega artsen alarm over het toenemend aantal vapende jongeren. Onder de hashtag #artsenslaanalarm leggen ze uit dat vapen onherstelbare schade veroorzaakt in de hersenen en daarnaast minstens zo verslavend is als het gewone roken. Dit laatste is extra alarmerend voor jongeren met ADHD, omdat zij extra gevoelig zijn voor verslavingen. De drempel naar vapen is nog lager dan voor roken, tijd dus om de gevaren en gevolgen voor vapende jongeren met ADHD op een rijtje te zetten.

Rond het jaar 2000 werd vapen geïntroduceerd op de Nederlandse markt; waarbij de e-sigaretten voornamelijk online werden verkocht of in kleine, vaak een tikkeltje exotische speciaalzaken. Er was weinig bekend over de gezondheidsrisico’s en al snel steeg de bekendheid én daarmee het gebruik. Er kwamen steeds meer winkels bij en fabrikanten introduceerden lustig nieuwe smaakjes om de vape nog aantrekkelijker en laagdrempeliger te maken. 

Regulering tegen vapen

Vanaf 2014 kwam er regulering op gang omdat inmiddels duidelijk werd dat vapen niet zo onschuldig was als het aanvankelijk leek. E-sigaretten mochten niet meer worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar, er volgden waarschuwingen op de verpakkingen en ook reclame werd aan banden gelegd. Rond 2020 verschenen steeds meer studies die onomwonden de negatieve invloeden van vapen op de gezondheid aantoonden. Waarbij het wrange feit is dat vapen bij haar introductie op de Europese markt door fabrikanten juist gepositioneerd was als ‘roken light’: minder verslavend en minder slecht voor de gezondheid. Helaas bleek niets minder waar.

Naast de schade die vapen veroorzaakt in de hersenen, longen en bloedvaten, blijkt vapen ook nog eens zeer verslavend te zijn. E-sigaretten bevatten net als gewone sigaretten nicotine en afhankelijk van hoe diep en vaak je inhaleert kan dit zelfs leiden tot hogere nicotinespiegels dan bij de traditionele sigaret. 

Vapen bij ADHD

Vapen is voor niemand goed, maar voor jongeren met ADHD ligt er een extra gevaar op de loer. Van nature hebben zij een hoger risico om verslaafd te raken aan roken of alcohol en dus ook aan vapen. Dit heeft te maken met hun impulsiviteit, waardoor ze eerder geneigd zijn om met iets nieuws te beginnen. Maar ook aan een sterkere behoefte aan prikkels, wat weer een gevolg is van het dopaminetekort in het ADHD brein. Om het effect van het geluksstofje dopamine te voelen, hebben jongeren met ADHD sterkere prikkels nodig. Nicotine stimuleert de afgifte van dopamine, waardoor het vapen onmiddellijk beloond wordt met een prettig gevoel. En hiermee wordt de basis gelegd voor een langdurige verslaving, die bij jongeren met ADHD vaak ook complexer en langduriger is dan bij jongeren zonder ADHD.

Zoek een gezonde verslaving!

Heel veel redenen dus om vapen dus zo snel mogelijk in de ban te doen. Wanneer wij een #rookvrijegeneratie willen laten opgroeien, vraagt dit om veel striktere maatregelen vanuit de overheid. Gelukkig zijn er in het veld veel goede initiatieven en laten dokters luid van zich horen om de vape epidemie zo snel mogelijk tot een halt te brengen. Naast het eerder genoemde #artsenslaanalarm hebben mijn collega artsen Danielle Cohen, Sophie Cohen en Frank Borm in samenwerking met het Trimbos instituut een nuttig lespakket ontwikkeld onder de noemer Vapen, jouw keuze. We hebben er gelijk één besteld voor Mindmentor, zodat we ook hier jongeren kunnen motiveren om de vape links te laten liggen. En persoonlijk weet ik een veel beter alternatief om jezelf te belonen met een dopamineshot: ga hardlopen! Gegarandeerd een positieve vibe na afloop, en stukken gezonder.

Volg onze blog
en meld je aan!